htmlArea

A directory of browser-based WYSIWYG editors

  MAIN
INDEX
SEARCH
POSTS
WHO'S
ONLINE
LOG
IN

Home: htmlArea 2: htmlArea 2 & 3 archive (read only): htmlArea v2.0:
htmlArea v2.0 (beta2) released


The htmlArea 2 & 3 editors have been discontinued.

We've made these forums available as a read-only reference and knowledge-base for people using or developing editors based on htmlArea 2 or 3.

Anyone who is interested in taking over version 2 or 3 is free to do so. All we ask is that you choose a new name that doesn't have "htmlarea" in it to avoid confusion with this site. We'll even give you a link in the directory to make it easier for people to find you. If you are developing or hosting an htmlArea based-editor under a new name, please submit it to our directory.

 


Dave
Staff / Moderator


Oct 16, 2002, 7:40 PM

Post #1 of 25 (8164 views)
Shortcut
htmlArea v2.0 (beta2) released Can't Post

Here's what's new:

New Docs
  • created new readme.html with install instructions, faq, and lots of information

  • New Features
  • added support for external stylesheets
  • get enlarge/shrink window working
  • added insert table button
  • get context menu working (still disabled by default, needs more code for functionality)
  • allow user to change ANY option in internal config from calling page
  • added _editor_filterOutput function that's called on form submit

    Bug Fixes / Optimizations
  • organized associated files into directories
  • fixed bug that caused htmlarea to sometimes not display last entered content when user pressed back in their browser.
  • moved about window into a seperate file to reduce size of editor

    ---

    You can try it out here: http://www.interactivetools.com/staff/dave/htmlarea/

    The readme is here: http://www.interactivetools.com/staff/dave/htmlarea/readme.html

    And the download zip: http://www.interactivetools.com/staff/dave/htmlarea/htmlarea_v2.00_beta2.zip

    ---

    The good news is the filterOutput function will let us do all sorts of useful things, including producing xhtml output.

    Let me know if you find any bugs, issues, etc. Otherwise I'll make this 2.0 and we'll start counting up from there. : )


  • Dave Edis - Senior Developer
    interactivetools.com


    chidera
    Novice

    Oct 17, 2002, 10:02 AM

    Post #2 of 25 (8124 views)
    Shortcut
    Re: [Dave] htmlArea v2.0 (beta2) released [In reply to] Can't Post

    Thanks again, guys.

    We'll get to work on it! ;-)

    -------------
    Travis Elkins
    Chidera Software
    http://www.chidera.com
    interactivetools@GET_RID_OF_THISchidera.com


    Dave
    Staff / Moderator


    Oct 17, 2002, 4:02 PM

    Post #3 of 25 (8097 views)
    Shortcut
    Re: [chidera] htmlArea v2.0 (beta2) released [In reply to] Can't Post

    My favorite new feature is the "maximize" editor button. On some forms the edit field isn't really big enough to see what things look like, so with that you can pop open a resizable editor that let's your make that field as big as you need.

    Dave Edis - Senior Developer
    interactivetools.com


    chidera
    Novice

    Oct 17, 2002, 4:23 PM

    Post #4 of 25 (8092 views)
    Shortcut
    Re: [Dave] htmlArea v2.0 (beta2) released [In reply to] Can't Post

    I agree....It is certainly a nice feature.

    I don't at all want to sound pushy or like I'm taking the work you guys are doing for granted, but is there any idea when it might be possible to "modify" a table once it's already been created?

    For example, I want to append a column or delete some rows. Perhaps I want to change the alignment or cell spacing.

    Can you tell us anything about this?

    As always, I definitely appreciate your work and help here in the forums.

    -------------
    Travis Elkins
    Chidera Software
    http://www.chidera.com
    interactivetools@GET_RID_OF_THISchidera.com


    Toatl
    Novice

    Oct 17, 2002, 4:31 PM

    Post #5 of 25 (8090 views)
    Shortcut
    Re: [chidera] htmlArea v2.0 (beta2) released [In reply to] Can't Post

       

    how to integrate with vBulletin ??? But without using html.... How change html to the vB tag ??? plz help me...


    Dave
    Staff / Moderator


    Oct 17, 2002, 4:39 PM

    Post #6 of 25 (8088 views)
    Shortcut
    Re: [chidera] htmlArea v2.0 (beta2) released [In reply to] Can't Post

    I know how you feel, I'd love to have table modification right now as well. In fact, we're holding off on adding htmlArea to some of our own products until we can get that very important feature added.

    I was originally going to hold off a new release until we could get that feature, but time was passing so I thought it would be better to release some new features now and the others when they were ready than waiting for everything to be done.

    Table modification is a little tricky, so it's taking a little longer, but it's next on the list. I'm still trying to figure out the best way for it to work, how the user interface will be, etc.

    Dave Edis - Senior Developer
    interactivetools.com


    Dave
    Staff / Moderator


    Oct 17, 2002, 4:40 PM

    Post #7 of 25 (8086 views)
    Shortcut
    Re: [Toatl] htmlArea v2.0 (beta2) released [In reply to] Can't Post

    What version of vB are you using? Don't they have their own editor? I actually emailed them a while back and they said they were releasing their own editor?

    Dave Edis - Senior Developer
    interactivetools.com


    Toatl
    Novice

    Oct 18, 2002, 2:29 AM

    Post #8 of 25 (8075 views)
    Shortcut
    Re: [Dave] htmlArea v2.0 (beta2) released [In reply to] Can't Post

    Im using 2.2.4. They have, but your editor is a better :) It`s posable to install htmlarea v2.0 into the vBulletin? If YES, plz say - how?!


    Dave
    Staff / Moderator


    Oct 18, 2002, 11:09 AM

    Post #9 of 25 (8041 views)
    Shortcut
    Re: [Toatl] htmlArea v2.0 (beta2) released [In reply to] Can't Post

    It probably is, I'm not really sure how to do it though. It depends on whether their editor outputs regular tags or "forum HTML" like this for bold for images, etc. The easiest way to experiment would be to turn off their html editor so you just have a plain textarea again, and then try and add some code to the page to replace that textarea with htmlArea.

    If you discover anything useful be sure to let us know! : )

    Dave Edis - Senior Developer
    interactivetools.com


    Toatl
    Novice

    Oct 18, 2002, 3:42 PM

    Post #10 of 25 (8027 views)
    Shortcut
    Re: [Dave] htmlArea v2.0 (beta2) released [In reply to] Can't Post

    Ok! I try to give you some explanations...

    In htmlArea all tegs after clicks changes to html tags.

    Ex:

    B=<b.>test</b.> |w/o dots|

    In vBulletin its a [b.]test[/b.] |w/o dots|... Understand?

    I cane give you all vBulletin tegs, if you can change for me this script... And after you can release it in vbulletin.org. Many pplz say thanks you for that job.. :)



    Sorry for my english - it`s too bad :(


    (This post was edited by Toatl on Oct 18, 2002, 3:44 PM)


    ShadowMaster
    New User

    Oct 20, 2002, 1:53 PM

    Post #11 of 25 (7978 views)
    Shortcut
    Re: [Dave] htmlArea v2.0 (beta2) released [In reply to] Can't Post

    Thanks for great tool!!!

    But why htmlArea convert text:
    &lt;TABLE bgColor=#00eb00 border={#tableBorderSize#}&gt;
    into
    <TABLE bgColor=#00eb00 border={#tableBorderSize#}> ?

    What must i do for eliminating this problem???

    Sorry for bad english:(


    Dave
    Staff / Moderator


    Oct 21, 2002, 12:07 PM

    Post #12 of 25 (7944 views)
    Shortcut
    Re: [ShadowMaster] htmlArea v2.0 (beta2) released [In reply to] Can't Post

    In WYSIWYG mode (as opposed to HTML mode where you can see all the tags) htmlArea displays things just as the browser would. So if in your source you have &lt;Hello&gt; htmlArea will display it as <Hello> in WYSIWYG mode. And if you enter <Hello> in WYSIWYG mode it would have &lt;Hello&gt; in HTML mode. Basically, if you can SEE the < and > tags, it means they'll be submitted as &lt; and &gt;.

    Dave Edis - Senior Developer
    interactivetools.com


    pb
    New User

    Oct 21, 2002, 4:39 PM

    Post #13 of 25 (7925 views)
    Shortcut
    Re: [Dave] htmlArea v2.0 (beta2) released [In reply to] Can't Post

    Hi Dave,

    When in full screen mode the 'view HTML source' button does not work and returns an error. Happens in both your example and my test installation. Thanks for a great tool.


    Dave
    Staff / Moderator


    Oct 21, 2002, 7:21 PM

    Post #14 of 25 (7914 views)
    Shortcut
    Re: [pb] htmlArea v2.0 (beta2) released [In reply to] Can't Post

    Thanks for the bug report! I'm also going to add minimize and maximize buttons to the full screen editor, somewhere along the line they went missing. : )

    Dave Edis - Senior Developer
    interactivetools.com


    ShadowMaster
    New User

    Oct 22, 2002, 3:02 AM

    Post #15 of 25 (7902 views)
    Shortcut
    Re: [Dave] htmlArea v2.0 (beta2) released [In reply to] Can't Post

    but why htmlArea convert html entities from source?
    why when in my source &lt;TABLE&gt;&lt;/TABLE&gt; htmlArea draw table in WYSIWYG mode?


    Dave
    Staff / Moderator


    Oct 23, 2002, 12:15 PM

    Post #16 of 25 (7831 views)
    Shortcut
    Re: [ShadowMaster] htmlArea v2.0 (beta2) released [In reply to] Can't Post

    Ahh, I see what's happening. If you're redisplaying HTML content in a textarea you need to html encode it again, even if the output is already html encoded. For example, If you do this:

    <textarea>&lt;hr&gt;</textarea>

    The textarea will display "<hr>" because when the browser reads &lt; it interprets it as "<". You might try html encoding your content before you print it out to your textarea. At the minimum, replacing & with &amp; should make the browser display html entities AS html entities. For example:

    <textarea>&amp;lt;hr&amp;gt;</textarea>

    displays as "&lt;hr&gt;" in the browser.

    Does that make any sense? Hope that helps! : )

    Dave Edis - Senior Developer
    interactivetools.com


    Neworlds
    New User

    Oct 25, 2002, 10:42 AM

    Post #17 of 25 (7743 views)
    Shortcut
    Re: [Dave] htmlArea v2.0 (beta2) released [In reply to] Can't Post

    Dave...
    There's something that is not working as it should.
    If write somthing and click enter, the script insert's "<p></p>". Now if you hit the backspace and go check the code the "<p></p>" it's still there.

    One other thing. How can I custumize my html area to insert <br> when you click enter?

    See you around
    Neworld Designs


    PS - I'm getting an error message after clicking full editor (in html area 2.0)


    Dave
    Staff / Moderator


    Oct 25, 2002, 4:59 PM

    Post #18 of 25 (7722 views)
    Shortcut
    Re: [Neworlds] htmlArea v2.0 (beta2) released [In reply to] Can't Post

    Hmm, that's seems to be something IE is doing. It looks like it adds a space and if you hit backspace AND delete it will get rid of it. We're likely going to add some code at some point so it won't submit emtpy form fields as "<p>&nbsp;</p>".

    As far as insert <br> tags. The easy way is shift-enter, other than that, if the content is inside a <div></div> it will create new div tags when you press enter instead of new <p> tags. The final way is to jump into code and try and catch the "enter" keypress event, cancel it, and insert <br> instead. I'm not sure how tricky that would be.

    Hope that helps.

    Dave Edis - Senior Developer
    interactivetools.com


    henno
    Novice

    Oct 26, 2002, 2:22 PM

    Post #19 of 25 (7695 views)
    Shortcut
    Re: [Dave] htmlArea v2.0 (beta2) released [In reply to] Can't Post

    Hi, great editor, but if I insert a picture and then try to resize it or something like that I will get a runtime error. The error says that it is on the 520íth row and the error is: object doesnít support this property or method.



    I donít know if itís my computerís mistake or there really is an error there.


    Dave
    Staff / Moderator


    Oct 30, 2002, 11:23 AM

    Post #20 of 25 (7593 views)
    Shortcut
    Re: [henno] htmlArea v2.0 (beta2) released [In reply to] Can't Post

    I think there's a bug with the image handling, I'm working on it. : )

    Dave Edis - Senior Developer
    interactivetools.com


    henno
    Novice

    Oct 30, 2002, 3:14 PM

    Post #21 of 25 (7574 views)
    Shortcut
    Re: [Dave] htmlArea v2.0 (beta2) released [In reply to] Can't Post


    In Reply To
    I think there's a bug with the image handling, I'm working on it. : )

    OK, good luck!


    paolino
    New User

    Feb 21, 2003, 10:32 AM

    Post #22 of 25 (6897 views)
    Shortcut
    Re: [Neworlds] htmlArea v2.0 (beta2) released [In reply to] Can't Post

    Hi everyone,
    in order to force the system not to add the <P></P> at the end of each paragraph, I developed the follow function:

    function CheckTheKey() {
    var range = document.selection.createRange();
    if (window.event.keyCode == "13") {
    range.pasteHTML("<br>&nbsp;");
    event.returnValue = false;
    }
    }

    This function is called with a onkeypress event.


    Tonio
    Novice

    Apr 4, 2003, 2:56 AM

    Post #23 of 25 (6665 views)
    Shortcut
    Re: [paolino] htmlArea v2.0 (beta2) released [In reply to] Can't Post

    Forward to your following message, I've seen you have used the onkeypress event so perhaps you will know how to resolve the problem of the fullscreen editor. Cf.

    Please Help : Problem with Fullscreen Editor (To exit with Escape) Tonio 12 0 Apr 1, 2003, 5:12 AM

    I tried many, many things but I didn't find the solution. Could you please help me thanks !

    Tonio

    Your message :

    "Hi everyone,
    in order to force the system not to add the <P></P> at the end of each paragraph, I developed the follow function:

    function CheckTheKey() {
    var range = document.selection.createRange();
    if (window.event.keyCode == "13") {
    range.pasteHTML("<br>&nbsp;");
    event.returnValue = false;
    }
    }

    This function is called with a onkeypress event. "


    Luis
    Veteran

    Apr 4, 2003, 3:06 AM

    Post #24 of 25 (6661 views)
    Shortcut
    Re: [Tonio] htmlArea v2.0 (beta2) released [In reply to] Can't Post

    Hi Tonio:

    I repeat here a previous posting:

    Hi jbiswajit:

    I was experiencing the same problem. I never found where the error is and after a strong headache and some kind of frustration I gave up, and since it doesn't seem to make anything misbehave, I managed to kill the error message, putting the following code in the <head> section of the page where the textarea is:

    <SCRIPT>
    function stoperror(){
    return true
    }
    window.onerror=stoperror
    </SCRIPT>

    This will prevent the error message to show up; however, it will also prevent the detection of any other js error. So, if you use it, make sure to comment it out every time you add new functionality, until you successfully test the new functions.


    Don't give up!!
    http://webstationone.com/test/htmlarea


    Tonio
    Novice

    Apr 4, 2003, 6:41 AM

    Post #25 of 25 (6650 views)
    Shortcut
    Re: [Luis] htmlArea v2.0 (beta2) released [In reply to] Can't Post

    Hi, Luis

    Thanks for this substitution solution. If you'll find a day the real problem, thanks to inform me.

    Bye,

    Tonio

     
     
     


    Search for (options)